tisdag

SAGAN OM DEN KRIMINELLE MUSIKANTEN
[Helen Sjöholm sjunger sin visa för Janne Hammar som gjorde så gott han kunde]


KÅKLÅTAR som begrepp gav de inlåsta skurkarna en chans att uttrycka sig musikaliskt. Givetvis var det texterna som var viktigast, där fångarna fick möjlighet att berätta för omvärlden hur det var att sitta bakom lås och bom. Kåklåtarnas texter, som begrepp, är ofta fascinerande att lyssna på men musikaliskt kan de naturligtvis inte jämföras med Bach, Beethoven eller ens Mendelssohn!

För att ingen enda människa någonsin skall glömma bort äventyraren Janne Hammar, som efter en förfärlig olycka för rätt många år sedan blev förlamad och sedan dess är helt beroende av sin rullstol, vill vi på det här sättet hedra honom och hans makalösa eskapader tillsammans med den kände musikproducenten och skivbolagsdirektören Billy Butt. Vi vill ge alla möjlighet att lyssna på hans Kåklåtar och om så önskas, lagligt ladda ner alla sex låtarna. Klicka på länkarna för att lyssna och högerklicka för att ladda ner! Det är med andra ord, bara att tuta, köra och ladda ner!


Bakgrunden till Kontokortslåten är att någon fick ett brev från Janne Hammar som satt inlåst på Kronobergshäktet och väntade på att få känna av samhällets hårda räfst och rättarting för alla sina synders skull. Brevet innehöll en uppmaning om att titta på TV nästkommande lördag klockan 20.00, då sanningen om den eminente herr Jan Hammar skulle redovisas för hela svenska folket!

TV-inslaget inleddes med att den fattige syndaren, den kriminelle herr musikanten Janne Hammar, fördes till Sveriges Radio av två bastanta vaktkonstaplar. Alla på Sveriges Radio var glada över att få träffa musikanten Janne Hammar, som de tidigare bara läst om i dagspressen. Men mest glad var hans manager, den välkände kavaljeren Billy Butt som menade att Janne var en ”Real Star”.

När det framkom vad Janne Hammars låt handlade om blev det rena rama kaoset på Sveriges Radio och Kontokortslåten blev omedelbart dödskallemärkt innan någon ens förstod hur allt hade kunnat bli som det blev. Eftersom låten blev lika populär som Bordellmammans små visor har den överlevt ända tills nu, då den äntligen blivit illustrerad. Kolla bildspelen i sidorna under sidhuvudet!


Janne Hammar fick efter idogt sökande kontakt med Pelle Stök, en gammal Örebropolare, genom Facebook. I Jannes musikstudio spelade de två kamraterna för 40 år sedan in låten Starwood in Aspen. En kort tid senare var det bestämt av myndigheterna att Pelle Stök skulle låsas in igen. Nu hade nämligen Pelle Stök misskött sig så till den milda grad att han måste bli rehabiliterad bakom galler. Texten är Janne Hammars, men musiken är snodd från Dusty Springfields stora hit ”I only want to be with you”.

När ytterligare en tid förflutit blev en annan av Janne Hammars polare, Roger Patron, som jobbade som befaren taxichaufför, förälskad i Bettan Holmgång. Rätt snart blev Roger varse om att kärlek ibland kan bli avsevärt mycket dyrare än man tänkt sig och att de surt förvärvade inkomsterna från taxinäringen inte räcker till någonting. Allt slutade med Kumlaanstalten på vatten och bröd!!

Låten ”Anabola”, från den avvecklade "Cabaret Svängdörren", kallad "Dårkabareten Svängdörren" blev ett oförglömligt minne i den svenska kriminalvårdens utmärkta inkompetens. Till sist serveras ett musikstycke från "Cabaret Svängdörren", som heter ”Vi vattnar i”. Låten skulle i själva verket ingå i en musikal som Janne skulle sätta upp tillsammans med en annan intagen. Nu blev det aldrig någon premiär på musikalen eftersom Kriminalvården hann försätta Hammar på fri fot innan första föreställningen. Kriminalvårdens inkompetens visade sig till sist som vinnare :-)

Klicka för att lyssna och högerklicka för att ladda ner: Kontokortslåten

Klicka för att lyssna och högerklicka för att ladda ner: Starwood in Aspen

Klicka för att lyssna och högerklicka för att ladda ner: Pelle buras in

Klicka för att lyssna och högerklicka för att ladda ner: Till Kumla

Klicka för att lyssna och högerklicka för att ladda ner: Anabola

Klicka för att lyssna och högerklicka för att ladda ner: Vi vattnar i

5 kommentarer:

 1. EPILOG: Har du läst boken eller sett filmen ”Vem älskar Yngve Frej”? I så fall vet du att det kommer en dag då skomakaren känner att han gjort sitt. Den dagen stänger och låser skomakaren dörren till sitt lilla skomakeri för sista gången och sätter sig på en stol utanför den låsta dörren för att studera världen utanför och fundera en del över Yngve Frej. Så är det ock med mig. Nu är allt gjort som jag någonsin kunnat göra på denna jord. Alla mina personliga och publika åtaganden är lämnade åt sitt öde. Nu får andra göra vad jag inte orkade. Jag har stängt min bod och låst och gått till mina jämnåriga under olivträdet, för att där spörja om mitt arbete varit till båtnad eller ingenting värt.

  SvaraRadera
 2. Jag jobbar som behandlingsassistent och letade information om lagstiftning kring brott och straff och kom då in på din hemsida. Jag vill bara säga att jag tycker att du har gjort en fantastisk hemsida både snygg, enkel, intressant och all information känns trovärdig och granskad. Tack!

  SvaraRadera
 3. Tack Gunilla!
  Det var trevliga ord du bjuder på. Jag suger åt mig som en tvättsvamp :)

  SvaraRadera
 4. Jag uppskattar att nån gör nåt kul av misären :) lite mer glada människor tror jag är vägen till en trevligare värld! Texterna o melodierna var toppen! Även om jag tycker man ska sträva åt att betala sina räkningar...sköta sig och så :0)

  SvaraRadera
 5. Det enda sättet att få behålla friheten är att man betalar sina räkningar och sköter sig :)

  SvaraRadera

Kul att du funderar på att skriva en kommentar!